Предложението на Европейската комисия относно Третата платежна директива (PSD3), създаването на Регламент за платежните услуги (PSR) и достъпа до финансови данни (FIDA)

Сертифициран онлайн семинар

Продължителност на обучението: ½ ден

Начало 09:30 ч.

Място на провеждане:

ЧРЕЗ ВИРТУАЛНА КЛАСНА СТАЯ

Актуалност на темата:

Обучението разглежда Предложението на Европейската комисия в отговор на развитието на пазара на платежни услуги, навлизането на цифровите технологии и услугите за отворено банкиране с акцент върху:

 • промените, отразени в Третата платежна директива (PSD3),
 • създаването на Регламент за платежните услуги (PSR)
 • въвеждането на законодателна рамка за достъпа до финансови данни (FIDA)
 • Внимание ще бъде отделено на:

 • механизмите за споделяне на т.нар. open-banking данни, обхвата и контекста на тези данни,
 • приложение на данните от отвореното банкиране - основен източник за създаване на нови продукти, базирани на анализ на клиентското поведение и потребности,
 • въпроса как и какви нови модели за бизнес и растеж създава отвореното банкиране.
 • Програма:

  Модул 1: PSD2 – актуални моменти, решения, възможности и проблеми. Развитие на пазара на платежни услуги в България

  Модул 2: Най-популярни use-cases за банки, базирани на PSD2 и успешни примери от пазара

  Модул 3: Трета платежна директива (PSD3) и Регламент за платежните услуги (PSR) – какви промени имплементират и как това ще повлияе на пазара. Защо специалисти и експерти определят PSD3 като "Еволюция"

  Модул 4: Въпроси и отговори

  ЗАБЕЛЕЖКА: Участниците получават сертификат за участието си в семинара от Международен банков институт.

  Лекторски екип от Айрис Солюшънс:

  Мердихан Исмаилов, главен директор по дигитализация на IRIS SOLUTIONS, платежна институция за отворено банкиране. Има над 20 години опит в банковата индустрия в областта на дигиталното банкиране, картите, цифровата трансформация и плащанията. През последните три години той активно участва в създаването и развитието на инфраструктурата за отворено банкиране в Югоизточна Европа и Балканите.

  Михаел Михайлов, директор Бизнес развитие в Айрис Солюшънс. Има над 20 години опит в банковата и финансовата система.

  Галя Димитрова, управляващ партньор на Айрис Солюшънс с дългогодишна успешна кариера като банкер. Изпълнителен директор и член на Управителния съвет последователно на Алианц Банк, Креди Агрикол, ТБ “Виктория”. Ресорите, за които тя отговаря са Ритейл банкиране, Операции, клонова мрежа и дигитални канали (карти, интернет и мобилно банкиране). Един от най-големите ентусиасти по отношение въвеждане на open banking решения във всички сфери. Преди пет години основава с екип от съмишленици финтеха IRIS Solutions. Компанията става първият лицензиран от БНБ за Third Party Provider(TPP) по Втората платежна директива на ЕК (PSD2) стартъп, паспортизиран за Европейския съюз. Мисията на IRIS Solutions e да стане доверен и предпочитан доставчик на решения и услуги на база на Отвореното банкиране за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската Финтех Асоциация.

  Такса за участие с ДДС при ранно записване и плащане до 16.02.2024 г. вкл.: 240 лева Такса за участие с ДДС след посочената по-горе дата: 264 лева

  МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ! ПРИ ОТКАЗ НА ЗАЯВЕНО УЧАСТИЕ 3 и по-малко работни дни преди началото на семинар, заявителят дължи 50% от таксата за участие. При НЕЯВЯВАНЕ на записан участник, заявителят дължи 100% от таксата за участие.

  Плащането се извършва: по банков път.

  Организация: "МБИ" ЕООД

  Централна кооперативна банка Клон “Дондуков”

  Сметка: BG24 CECB 9790 1041 5874 00
  BIC код: CECBBGSF

  В основание за превода се вписва: дата на курса, име и фамилия на участника. Фактура за преведената такса ще получите в деня на курса или (друго).

  За да участвате в курса, трябва да се запишете на телефон: 0889 476 160, 0888 222 351 или да се регистрирате директно през нашия сайт.

  Регистрирай се тук